Uključivost i motivacija u učionici

12.09.2024.

Suvad Cibra, direktor i profesor

Djeci s poteškoćama u učenju potrebna je velika doza podrške, motivacije, pozitivnog ojačavanja i šansi za napredak!

Kao predavač engleskog jezika, imao sam priliku raditi s mnogom djecom s dijagnosticiranim specifičnim potrebama. Nekada je to bilo izazovno, naporno i teško, ali svaki put kada dijete napusti učionicu s osmijehom na licu, znao sam da sam postigao nešto dobro.

Prisutnost djece s posebnim potrebama u učionici traži posebnu pažnju. Da bi lekcija bila uspješna, potrebno je pažljivo planiranje, primjena raznovrsnih metoda i osiguranje odgovarajuće podrške i strukture. Ipak, ako si kreativan, brižan i strpljiv nastavnik, uspjeh s učenicima je zagarantovan.

Djeca s poteškoćama u učenju trebaju konstantno ohrabrivanje i podsticanje. Često dolaze iz standardnih učionica u kojima se osjećaju neuspješni. Takva djeca suočavaju se s brojnim preprekama i izazovima, a napredak im dolazi sporije nego njihovim vršnjacima. Ovaj spor napredak može uticati na njihovu motivaciju, a često se suočavaju sa strahom od neuspjeha, frustracijom i nerazumijevanjem.

Mi, kao nastavnici, često se pitamo: "Kako mogu pomoći ovim učenicima?" Kao zagovornik obrazovanja, prisjećam se savjeta mog univerzitetskog profesora: "Svako dijete je dobro u nečemu, i tvoj je zadatak kao predavača da otkriješ u čemu."

Sva djeca s poteškoćama u učenju sposobna su za uspjeh, ali njihov napredak zavisi od njihovih individualnih vještina. Naš posao kao učitelja je:

  • Pružiti svakom učeniku do znanja da vjerujemo u njega;
  • Omogućiti prilike za napredak kako bi se izgradilo njihovo samopouzdanje;
  • Fokusirati se na trud koji ulažu, a ne samo na krajnji rezultat;
  • Stvoriti sigurno i ugodno okruženje koje podstiče aktivno učenje.

Svako dijete treba ljubav, saosjećanje i podršku. Za djecu s poteškoćama u učenju, ovakva pozitivna okruženja mogu im pomoći da napuste učionicu s osjećajem vrijednosti, samopouzdanja i želje da nastave dalje, čak i kada naiđu na izazove.